Gele ontlasting bij kind

Bij oudere kinderen met gele ontlasting is het vaak prima communiceren. Ze kunnen aangeven waar ze last van hebben. Bij een jong kind of een baby met gele ontlasting is het vaak een ander verhaal. Praten wordt lastig en aangeven waar ze last van hebben is helemaal onmogelijk. Wel kunt u natuurlijk aan de gele ontlasting met diarree van uw kind zien dat er iets niet helemaal in orde is. Er zijn een aantal dingen waar u vervolgens op moet letten.

  • Eet en drinkt het kind normaal?
  • Is het kind moe en lusteloos?
  • Moet het kind ook braken en heeft het koorts?
  • Grijpt het kind steeds naar de buik?

Help! Gele ontlasting bij kind

Bij kinderen onder de 5 jaar is het verstandig om na één dag van gele ontlasting met diarree contact op te nemen met de huisarts voor medisch advies. Bij oudere kinderen kunt u enkele dagen langer wachten. Vaak is er sprake van een virus of bacterie die het maag-darm stelsel heeft ontregeld. Dit zal in de meeste gevallen vanzelf weer overgaan. Als het na 3 dagen van gele ontlasting niet over is doet u er verstandig aan een afspraak te maken. Hierbij valt te denken aan een probleem met de lever of de galgang, maar ook een hardnekkig virus of infectie. Neem een beetje ontlasting mee zodat hier, indien nodig, meer onderzoek naar gedaan kan worden.

Belangrijk bij gele ontlasting met diarree bij uw kind is dat het genoeg drinkt. Uitdroging komt bij diarree vaak voor. Alle vocht verdwijnt direct weer mee naar buiten. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat het kind genoeg vocht binnenkrijgt. Houdt uw kind goed in de gaten en zorg dat u de arts voldoende informatie kan verschaffen over de gele ontlasting bij uw kind.