In de meeste gevallen zal gele ontlasting met diarree gepaard gaan. Een aantal dagen diarree is niet meteen iets om angstig voor te worden. Ons maag-darm kanaal is zeer gevoelig. Voeding, stress, maar ook bepaalde bacteriën zijn van grote invloed op de werking van ons maag-darm stelsel. De kleinste verandering kan al een impact teweeg brengen. Dat kan obstipatie zijn, maar anderzijds ook gele ontlasting met diarree. Vaak trekt dit na enkele dagen dan ook weer weg en krijgt de ontlasting weer de normale lichtbruine kleur. Dan is er niks aan de hand.
Soms blijven mensen echter met gele ontlasting met diarree rondlopen. Het gaat dan niet uit zichzelf over. Wat is er dan aan te doen? Als de gele ontlasting met diarree niet na een paar dagen uit zichzelf is overgegaan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zal vervolgens enkele vragen stellen.
- Hoe lang heeft u al gele ontlasting met diarree?
- Heeft u mogelijk iets verkeerds gegeten?
- Drinkt u regelmatig alcohol?
- Heeft u ook nog andere klachten?
Verdere onderzoeken voor gele ontlasting met diarree
Het dagelijks drinken van meer dan 2 glazen alcohol per dag is een grote aanslag op uw lever. We zien dan ook vaak dat stevige drinkers een zwakke lever hebben met de daarbij horende gele ontlasting. Van veel drinken krijgt u dunne en vaak gele ontlasting. Als de klachten niks te maken hebben met alcohol of het nuttigen van besmet voedsel (voedselvergiftiging) dan is het mogelijk dat de arts meer onderzoek wil laten doen. Hierbij zal men doorgestuurd worden naar een specialist in het ziekenhuis. Deze kan vervolgens verschillende onderzoeken laten doen. Denk hierbij aan een echo van het maag-darm kanaal, maar bijvoorbeeld ook een endoscopie waarbij de arts met een slangetje via de mond of de anus het stelsel van binnenuit gaat bekijken om de oorzaak van de gele ontlasting met diarree te achterhalen.